Farërat e veshit: Qëllimi, efikasiteti dhe siguria

Farërat e veshit: Qëllimi, efikasiteti dhe siguria

Farërat e veshit ofrojnë stimulim në pikat e presionit në veshë. Ata përdorin një parim të ngjashëm si akupunkturë për të ndihmuar në rregullimin e rrjedhës së Qi, ose energjisë, në trup.

Mjekësia tradicionale kineze shprehet se shëndeti i një personi mbështetet në rrjedhën e Qi, ose energjinë, në të gjithë trupin. Energjia udhëton përgjatë shtigjeve ose meridianëve. Praktika të tilla si akupunktura dhe akupresure përpiqen të korrigjojnë çdo çështje me rrjedhën e energjisë në trup.

ithtarët e farave të veshit sugjerojnë që kjo metodë të përsërisë përdorimin e akupunkturës në veshët duke stimuluar të njëjtat pika presioni.

Cilat janë ato?

Farërat e veshit Përdorni farat aktuale ose sintetike për të stimuluar pikat e presionit në vesh. Përkrahësit e auriculoterapisë, një formë e akupunkturës ose akupresurës të përqendruar në veshë, besojnë se një person mund të përdor farat për të stimuluar pikat e presionit dhe të lehtësojë simptoma të ndryshme në të gjithë trupin.

Llojet

Tradicionalisht, akupunkturistët përdorin fara vaksare, të cilat vijnë nga një lloj barishte që lulëzon. Sidoqoftë, farat e veshit mund të jenë sintetike, zakonisht metalike ose qeramike.

Akupunkturistët do të vendosin farat rreth veshit të jashtëm dhe do t’i sigurojnë ato duke përdorur kasetë mjekësore. Njerëzit më pas mund të manipulojnë farat për të siguruar presion.

Qëllimi

Një akupunkturist mund të rekomandojë një person të përdor farat e veshit si një formë të akupresurës në vesh.

Besimi që qëndron pas kësaj praktike është se veshi i jashtëm i ngjan formës së një fetusi dhe se vendosja e farave në pika specifike në vesh ndihmon në rregullimin e Qi. Përkrahësit e kësaj praktike besojnë se vendosja e farave rreth veshit mund të ndihmojë me një sërë kushtesh, të tilla si dhimbja kronike, stresi, ankthi dhe migrena. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se, ndërsa disa njerëz raportojnë përfitime nga përdorimi i farave të veshit, disa studime hetojnë efektivitetin e kësaj praktike. >

Akupunkturistët bashkojnë farat në veshë me shirit mjekësor. Njerëzit më pas mund të fërkojnë farat gjatë gjithë kohëzgjatjes së kësaj metode.

Njerëzit mund t’i mbajnë farat në veshët e tyre deri në 1 javë, megjithëse disa mund t’i ndryshojnë ato çdo ditë. >

Një person duhet të kontaktojë një akupunkturist i cili mund të demonstrojë se ku farat mund të kenë përfitimin më të madh. Disa akupunkturistë mund të sugjerojnë që një person i bashkon vetë farat pasi të dinë se ku t’i vendosin ato.

Disa këshilla të përgjithshme për aplikimin e farave të veshit përfshijnë:

 • Pastroni dhe thani veshin plotësisht.
 • Identifikoni pikat e sakta për të adresuar shqetësimet e tyre.
 • Përdorni piskatore për të bashkuar farën në pikat e duhura. Disa fara kanë një mbështetje vetë-ngjitëse, ose një person mund të duhet të përdorë kasetë mjekësore.
 • Masazhoni butësisht farat disa herë në ditë.
 • Kaloni farat çdo disa ditë duke përdorur një piskatore.
 • Një person duhet të heqë dhe bashkojë farat me kujdes për të shmangur hedhjen e tyre në veshët e tyre. Nëse një person hedh një farë në veshët e tyre, ata duhet të kontaktojnë një mjek për të hequr pengesat.

  a janë të dhimbshëm?

  Farërat e veshit bashkohen në veshët duke përdorur një mbështetje ngjitëse ose kasetë mjekësore. Disa njerëz mund të zbulojnë se ngjitësi irriton lëkurën, duke shkaktuar një skuqje ose reagim tjetër të lëkurës.

  Nëse një person përjeton një reagim të kundërt ndaj ngjitësit, ata menjëherë duhet të heqin farën dhe kasetën. Për më tepër, nëse farat në vesh bëhen të dhimbshme, njerëzit duhet t’i heqin farat menjëherë.

  efikasiteti

  Nuk është e qartë se sa efektivë farat e veshit janë në parandalimin ose trajtimin e simptomave. Shumica e të dhënave janë ose prova klinike anekdotale ose me cilësi të dobët.

  Për shembull, një përmbledhje e studimeve për vitin 2015 që hetojnë efektet e farave të veshit për pagjumësinë vuri në dukje se shumë studime raportuan gjetje pozitive. Sidoqoftë, studimet ishin përgjithësisht me cilësi të ulët, me madhësi të vogla të mostrës dhe mungesë kontrollesh adekuate.

  Një studim tjetër i vitit 2015 zbuloi se akupresure duke përdorur farat e vaksinave mund të rrisë pragun e dhimbjes së një personi. Sidoqoftë, ky studim kishte vetëm 16 pjesëmarrës.

  Një përmbledhje më e fundit e studimeve të vitit 2021 zbuloi se farat e veshit mund të jenë efektive në zvogëlimin e dhimbjes kronike së bashku me ndërhyrjet e tjera. Gjetjet e zakonshme nëpër studime përfshijnë përdorimin e farat e vaksinave, vendosjen e farave në vetëm një, ose veshët alternative, dhe ndryshimin e farave çdo ditë. Përfitimet

  Frakturë

 • Periudha e dhimbjes
 • Sindromi i vezores polikistike
 • Dhimbja pas operacionit
 • Sidoqoftë, shumica e hulumtimeve harmoniqhealth.com mbi përfitimet e farave të veshit është me cilësi të ulët. Studime më të larta me cilësi të lartë janë të nevojshme për të hetuar përfitimet e kësaj praktike.

  Siguria

  Në përgjithësi, farat e veshit ka të ngjarë të jenë të sigurta kur një person me siguri i bashkon ato në veshë. Sidoqoftë, një person mund të reagojë ndaj ngjitësit. Nëse kjo ndodh, njerëzit duhet të heqin menjëherë farat.

  Nëse fara shkëputet nga veshi dhe bie në kanal, një person duhet të kontaktojë një mjek për të hequr pengesat. Pengesat në vesh mund të shkaktojnë dhimbje, ënjtje dhe skuqje.

  Nëse një person ka një infeksion për shkak të farës që bie në vesh, një mjek mund të përshkruajë antibiotikë.

  Përmbledhje

  Disa njerëz mund të bashkojnë fara të vogla duke përdorur ngjitës ose kasetë mjekësore në vesh për të aplikuar presion dhe stimulim në pikat e presionit. Ndërsa ka disa prova që farat e veshit mund të ndihmojnë kushte të tilla si dhimbja kronike, disa studime me cilësi të lartë i vërtetojnë këto pretendime.

  Njerëzit duhet të aplikojnë kujdes kur bashkojnë ose heqin farat e veshit. Nëse një farë bie në kanalin e veshit, mund të shkaktojë një pengesë e cila mund të çojë në dhimbje, ënjtje dhe skuqje.

  • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

  Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  Scroll to Top